Baru2 ni semasa sambutan Hari Raya Aidil Adha di Hannover kami buat potluck. Masing2 sibuk & ada kelas, jadi cara macam ni mudah sikit. Kami makan bihun/mee sup tulang, soto, nasi impit, rendang, kuah kacang & nasi putih dengan pelbagai lauk. Tapi satu yang memancing selera semua adalah puding roti air tangan 2 jejaka Cen & Besut. Sekejap je letak, licin bertandas. Terimakasih juga kpd Aina yg sempat beri saya merasa ie sebelum saya hidangkan utk semua. Kalau tak merasa tgk je lah.
Mmg bbp hari yg lalu dan ronda2 kat internet dah mencari resepi. Hasil rujukan bbp resepi maka lahirlah resepi di bawah. Terimakasih kepada myresepi, HaNa's FamiLy, Norma's Kitchen yang menjadi sumber rujukan utk menghasilkan resepi ni.
Mmg bbp hari yg lalu dan ronda2 kat internet dah mencari resepi. Hasil rujukan bbp resepi maka lahirlah resepi di bawah. Terimakasih kepada myresepi, HaNa's FamiLy, Norma's Kitchen yang menjadi sumber rujukan utk menghasilkan resepi ni.
BAHAN2NYA
Bahan 1:
-500 ml susu segar
-8 keping roti (pakai brand Ja, REWE)
Bahan 2 :
1 s/b gula perang
4 s/b gula pasir
2 s/b butter yg dicairkan
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 s/b tepung jagung
3 s/b kismis (2 sudu dicampurkan dalam bancuhan, 1 sudu ditabur di permukaan atas bancuhan)
CARA2NYA :
1.Koyak2kan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2.Kacau dan gaul rata bahan 2. Satukan bersama Bahan 1.
3.Tuangkan campuran bancuhan ke dalam loyang (griskan loyang dgn sedikit mentega terlebih dahulu).
4.Bakar dalam suhu 180'C selama 50 minit/masak.
5. Selepas dibiarkan sejuk sebentar, masukkan ke dalam peti sejuk.
Sedia utk dinikmati bersama keluarga. Resepi ini cukuplah utk hidangan kami sekeluarga (6 org).
Saya mmg buat agak manis kerana memilih utk makan puding ni tanpa sos kastad. Jika berminat utk makan bersama sos kastad, boleh kurangkan gula kpd 3 sudu sahaja. Resepi sos kastad bo rujuk kat sini. Rasanya, alhamdulillah sedap. Tapi cuma tak jumpa lagi resepi yang sama ngan Cen & Besut buat tu....Puding tu agak basah, lembut sikit (tak begitu terbentuk bila dipotong) dan ada serbuk coklat. Nantilah kalau jumpa nak tanya kat depa resepi tu.
Bahan 1:
-500 ml susu segar
-8 keping roti (pakai brand Ja, REWE)
Bahan 2 :
1 s/b gula perang
4 s/b gula pasir
2 s/b butter yg dicairkan
2 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 s/b tepung jagung
3 s/b kismis (2 sudu dicampurkan dalam bancuhan, 1 sudu ditabur di permukaan atas bancuhan)
CARA2NYA :
1.Koyak2kan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2.Kacau dan gaul rata bahan 2. Satukan bersama Bahan 1.
3.Tuangkan campuran bancuhan ke dalam loyang (griskan loyang dgn sedikit mentega terlebih dahulu).
4.Bakar dalam suhu 180'C selama 50 minit/masak.
5. Selepas dibiarkan sejuk sebentar, masukkan ke dalam peti sejuk.
Sedia utk dinikmati bersama keluarga. Resepi ini cukuplah utk hidangan kami sekeluarga (6 org).
Saya mmg buat agak manis kerana memilih utk makan puding ni tanpa sos kastad. Jika berminat utk makan bersama sos kastad, boleh kurangkan gula kpd 3 sudu sahaja. Resepi sos kastad bo rujuk kat sini. Rasanya, alhamdulillah sedap. Tapi cuma tak jumpa lagi resepi yang sama ngan Cen & Besut buat tu....Puding tu agak basah, lembut sikit (tak begitu terbentuk bila dipotong) dan ada serbuk coklat. Nantilah kalau jumpa nak tanya kat depa resepi tu.
Puding roti...Siap dah...
No comments:
Post a Comment