Monday, 8 November 2010

Kek Batik

Ini lagi satu koleksi resepi utk simpanan. Seperti selalu sumber dari...sini.
Terima kasih Pn. Norma.

Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

• 1 bungkus (350g) biskut marie
• Setengah buku butter
• 2 biji telur
• 1 cwn serbuk koko
• 1/2 cwn milo
• 1 cwn air
• 3/4 cwn gula
• ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. Nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara

1. Patah2kan biskut.
2. Dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut.
3. Masukkan butter,kacau sampai butter cair.
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat). Padamkan api
5. Masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi. Kacaukan sampai semua biskut dah di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. Kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. Masukkan dlm loyang..Tekan2 sket bg padat. Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang.


No comments:

Post a Comment