Monday, 4 October 2010

Fussili Bakar

Salam,

Semasa puasa Syawal 2010 hari ke 4 baru2 ni, tiba2 je rasa nak makan macaroni bakar....Tgk stok macaroni dah tinggal sikit. So pagi tu keluar ke Pennymarket ngan Asila...Bila sampai kat sana nampak fussili & terus tukar idea .....Fussili bakar....Apa la bezanya sgt...Bentuk sahaja tu... Jadi projek pun bertukar 'fussili bakar'. Resepi asal ambil kat
sini. Salin balik kat bawah:

Bahan2:

-300 gram macaroni (saya guna fussili)
-250 gram daging cincang (minced meat)
-4 biji telor (pukul kemba)
-3 sudu rempah kari
-2 labu bawang besar
-1 tin susu cair
-1 cawan air
-sedikit keju parut (mozarella)
-minyak utk menumis & garam


Cara2nya:

1) Rebus fussili hingga empuk & toskan (dicadangkan rebus tahap al dente sebab
nanti dibakar lagi, jadi ia akan kembang sedikit & mudah melekat)
2) Kemudian panaskan minyak & tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga
naik bau.
3) Kemudian masukan daging & kacau rata hingga daging masak
4) Selepas itu masukkan susu garam dan gula. Kacau rata:
5) Masukan fussili air dan kacau hingga mendidih.
6) Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
7) Tuangkan telor dan taburkan keju.
8) Bakar selama 180 C (45 minit).


Biarkan sejuk dahulu baru potong. Jika potong sewaktu panas ia mudah pecah & berderai..

Dah siap rebus..Terlajak sikit..Patutnya jgn lama sgt rebus...Al dente..je..

Baru keluar oven ni...






Siap dah...Makan waktu berbuka..Tak yah makan nasi dah kenyang..

Pandangan dekat sikit...Tak berapa jelas

Hasmah Haris 04102010

No comments:

Post a Comment