Salam,
Semasa puasa Syawal 2010 hari ke 4 baru2 ni, tiba2 je rasa nak makan macaroni bakar....Tgk stok macaroni dah tinggal sikit. So pagi tu keluar ke Pennymarket ngan Asila...Bila sampai kat sana nampak fussili & terus tukar idea .....Fussili bakar....Apa la bezanya sgt...Bentuk sahaja tu... Jadi projek pun bertukar 'fussili bakar'. Resepi asal ambil kat sini. Salin balik kat bawah:
Bahan2:
-300 gram macaroni (saya guna fussili)
-250 gram daging cincang (minced meat)
-4 biji telor (pukul kemba)
-3 sudu rempah kari
-2 labu bawang besar
-1 tin susu cair
-1 cawan air
-sedikit keju parut (mozarella)
-minyak utk menumis & garam
Semasa puasa Syawal 2010 hari ke 4 baru2 ni, tiba2 je rasa nak makan macaroni bakar....Tgk stok macaroni dah tinggal sikit. So pagi tu keluar ke Pennymarket ngan Asila...Bila sampai kat sana nampak fussili & terus tukar idea .....Fussili bakar....Apa la bezanya sgt...Bentuk sahaja tu... Jadi projek pun bertukar 'fussili bakar'. Resepi asal ambil kat sini. Salin balik kat bawah:
Bahan2:
-300 gram macaroni (saya guna fussili)
-250 gram daging cincang (minced meat)
-4 biji telor (pukul kemba)
-3 sudu rempah kari
-2 labu bawang besar
-1 tin susu cair
-1 cawan air
-sedikit keju parut (mozarella)
-minyak utk menumis & garam
Cara2nya:
1) Rebus fussili hingga empuk & toskan (dicadangkan rebus tahap al dente sebab
nanti dibakar lagi, jadi ia akan kembang sedikit & mudah melekat)
2) Kemudian panaskan minyak & tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga
2) Kemudian panaskan minyak & tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga
naik bau.
3) Kemudian masukan daging & kacau rata hingga daging masak
4) Selepas itu masukkan susu garam dan gula. Kacau rata:
5) Masukan fussili air dan kacau hingga mendidih.
6) Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
7) Tuangkan telor dan taburkan keju.
8) Bakar selama 180 C (45 minit).
3) Kemudian masukan daging & kacau rata hingga daging masak
4) Selepas itu masukkan susu garam dan gula. Kacau rata:
5) Masukan fussili air dan kacau hingga mendidih.
6) Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
7) Tuangkan telor dan taburkan keju.
8) Bakar selama 180 C (45 minit).
Biarkan sejuk dahulu baru potong. Jika potong sewaktu panas ia mudah pecah & berderai..
No comments:
Post a Comment