Wednesday 20 October 2010

Falalel Gemuse & Potato wedges

Apa nak makan ya petang ni?....Ronda blog bo juga, buat blog masak pun OK, abg tak kisah....Tapi makan petang tak leh le biskut kering.....Cari2 idea bg variasi sikit...Jadi petang ni buat kerja mudah je....Falalel Gemuse (nugget kekacang kut) sebab masa makan tu ada rasa2 macam masalodeh sikit....Tapi yang ni tak buat sendiri, beli kat Kedai Turkey kat sini....Bila nak makan goreng je...Anakanda ber4 tak berapa suka. Utk mereka saya potongkan kentang kecil spt gambar di atas, maka jadi le potato wedges.

Bahan2nya:

-Falalel Gemuse beku (6 ketul)
-Kentang kecil 6 biji (kentang kecil ni bila digoreng teksturnya lebih lembut & gebu)
-Tepung jagung
-Sedikit serbuk rempah kari

Kentang dipotong & direbus sebentar (10 minit). Selepas tu tambahkan tepung jagung & serbuk kari (tapi kadang2 saya tak rebus pun OK juga sebab kentan ni kecil). Goreng kentang & Falalel Gemuse sehingga garing. Taburkan sedikit rempah kentang goreng (beli kat Kaufland) kepada kentang goreng yang masih panas. Hidangkan kentang goreng & Falales Gemuse bersama sos tomato & mayonis. Resepi ni kalo budak Darjah 3 pun boleh buat sambil tutup mata.

Salam,


No comments:

Post a Comment