Wednesday, 20 October 2010

Emping beras...

Semasa pergi ke kedai Asia bersama abang & Asila baru2 ni, abang ternampak emping beras....Dia kata teringin nak makan...Cakap ngan dia " Tahu ke camna nak makan" dia kata tahu...So apalagi cakap ngan dia belilah...Nanti boleh lah kita makan sama2...Balik rumah simpan dulu, tunggu masa yang sesuai nak masak....Sebab lepas tu kami sibuk mengemas rumah (tukar susunatur) & jalan2 ke Stuttgart.

Satu petang tu, nampak 2 ketul jagung kat dapur...Kalau nak rebus, mesti tak cukup...Nak buat bubur jagung, baru kelmarin masak bubur kacang. Tup2 teringat yang ada emping beras dalam stok...Datang idea...2 in 1...Emping beras & hirisan jagung rebus yang boleh berkongsi kelapa parut utk dimakan....Cukuplah sebagai minum petang utk kami sekeluarga ...

Sebelum sembahyang asar, rebus dulu jagung. Lepas sembahyang jagung dah siap rebus, terus letak minyak dalam kuali nak goreng emping. Sementara tu, panggil abang utk periksa kerja saya betul ke tidak. Memang seumur hidup tak pernah makan emping beras & tak pernah masak pun. Abang masuk je dapur terus cakap "mana boleh goreng dalam minyak"...Ooo camtu rupanya...Mana cek tahu bang...Cek bukan org Kedah, cuma kahwin je ngan org Kedah.."Nasib baik tanya nasihat pakar...Kalo tak tak tahu le apa jadi....Rupe2nyer goreng je tanpa minyak tapi kena dipastikan yang kuali dah cukup panas, jika tak tak rapuh lak.


Emping beras yang baru dibeli....Dalam plastik lagi...


Kelapa parut kering yang mudah didapati samada kat Kedai Asia ataupun mana2 kedai kat German ni.....


Baru siap digoreng....Rapuh & rangup


Muhammad beri 2 Good tu...

Menu 1 : Emping beras kelapa parut & gula



Menu 2 : Hirisan jagung rebus, kelapa & gula...


Ini dia....Emping beras, kelapa parut, gula & hirisan jagung rebus...
Mula2 ada banyak....<


'Lepas tu tinggal tak da'...Ini je yang tinggal, sedikit gula...Sedap sangat kah? Atau mmg kaki makan?...


Salam,


No comments:

Post a Comment