Saturday 9 October 2010

Cekodok pisang bulat2





Satu petang tu, sekítar jam 3.00 petang, pergi melawat ke dapur....Fikir2 apa la nak masak petang ni...Bukan tiap2 hari masak kuih petang...Ikut mood....Satu sudah pasti le malas tapi yang keduanya kalau masak petang, masa dinner nanti tgk anakanda berempat tu terkulat2 makan (tak berselera le tu..) buat geram je...Penat2 masak utk malam, depa makan main2 je...Tu yang semangat nak masak selalu kureng tu....Sambung balik cerita tadi...Jalan2 kat dapur (macam le besar dapur) ternampak tiga biji pisang....Kalau nak makan mentah mesti tak cukup...So, dtg le idea cekodoq pisang bulat2.....

Bahan2:

3 biji pisang gemuk (pisang montel kut namanya, ini je yg selalu jumpa kat kedai)
3 sudu gula (ikut jenis pisang...sesedap rasa)
sedikit soda bikarbonat (1/2 sudu teh je)
6 @ 7 sudu tepung gandum

Cara2nya :

Lenyek pisang & campurkan dengan semua bahan2 tadi...Tepung gandum boleh ditambah atau dikurangkan sedikit (bergantung kpd kandungan air dalam pisang)....Lepas tu bolehlah digoreng....Biar warna gelap sikit...barulah nampak kekodokkannya...Ada satu soalan.....Apakah perbezaan antara kodok & katak? Sedikit pembayang......Kaki belakang yang mana satu lebih panjang? Cukup2 le belajar sains...Nanti takut lak nak makan....


Emm...Dah siap goreng pun...Cekodok pisang bulat2....Ni kalau sejuk pun masih lembut & sedap...


Salam,

No comments:

Post a Comment