Wednesday 10 November 2010

Roti Marble Blueberry

KHUTUBKHANAH (Resepi yang belum lagi dicuba)

Ambil resepi dari sini. TQ. Copy & paste. Kat bawah utk rujukan.

Diubahsuai dari resepi asal, Roti Marble Coklat Onigiri dari myresipi.com

Bahan-bahan :

200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
1 sudu besar butter atau marjerin
140 ml susu segar
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil emulco blueberi
beberapa titik pewarna blueberi

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan kecuali emulco dan pewarna Blueberi, uli sampai tak melekat pada jari. Kalau ade BreadMaker tekan On je.
2. Perap doh selama 40 minit, kemudian tumbuk-tumbukkan doh tadi, keluarkan angin.
3. Bahagi doh pada tiga bahagian. satu bahagian masukkan emulco dan pewarna Blueberi. Kalau terlembik boleh tambah sedikit tepung dan uli macam biasa. pastika adunan betul betul sebati ye dan warna sekata untuk doh Blueberi itu.
4. Satukan doh yang baki tadi dan canai memanjang. Letakkan doh blueberi di tengah-tengah.
5. Tutupkan keseluruhan adunan blueberi tadi.
6. Potong tiga bahagian dan anyam bentuk tocang.
7. Letakkan doh yang telah dibentuk ke dalam loyang sandwich.
8. Biarkan naik dua kali ganda dan bakar pada suhu 160 darjah selama 25 minit atau hingga permukaan nya perang.
9. Siap dibakar , keluarkan dari tin dan sejukkan atas redai. Selamat mencuba.
10. Enak kalau dihidangkan dengan jem.

No comments:

Post a Comment