Wednesday 10 November 2010

APPLE MUFFIN

KHUTUBKHANAH (Resepi yang belum lagi dicuba)

RESEPI MUFFIN EPAL

Ini lagi satu koleksi resepi dalam khutubkhanah resepi saya. Bila masa yang sesuai & punya cukup bahan, kerajinan dan masa saya akan buat. Ini usaha saya utk memudahkan diri sendiri. Apabila jumpa resepi yang menarik minat saya akan copy dulu. Pastu bila dah buat baru upload gambar kemudian. Resepi ini lebih menarik minat saya kerana stok epal kat rumah yg susah nak habis2....Ini kerana epalnya sedikit masam...Setiap kali saya hidangkan utk anakanda mesti tak habis....Jadi kena buat value added ler nampaknyer utk epal ni.

Resepi ni sebenarnya saya ambil dari sini. Kalo nak tgk gambar gi je kat situ. Terimakasih kpd pemilik resepi.


Ingredients :

-220 g self-raising flour (used plain flour+2tsp baking powder+11/2 tsp cinnamon powder)
-1/2 - 3/4 cup vegetable oil ( 1/2 cawan butter cair..)
-3/4 cup buttermilk or regular milk (guna susu segar+1biji jus lemon+zest)
-1/2-3/4 cup caster sugar
-1 egg, lightly beaten
-1 teaspoon vanilla extract
-150 g added flavours (frozen raspberries, dark/milk/white choc bits, grated apple, mashed banana) (guna epal hijau parut 2 biji+1 biji epal potong kiub kecil)

Method :

1. Preheat oven to 180°C.
2. Grease muffin tins or use liners.
3. Mix all dry ingredients together and make a well.
4. Mix all wet ingredients together and pour into the well.
5. Add flavourings and mix well until just combined.
6. Place in tins and bake for 15-20 minutes or until lightly browned. (mine took about 25 minutes)

No comments:

Post a Comment