Wednesday, 20 October 2010

Roti jala, tepek nyor & kuah kari...

Roti jala, kuah kari & tepek nyor...

Dah berapa kali dah baca blog Kak Yatie, baca cerita dia buat roti jala. Idea Kak Yatie menggunakan botol yang dipicit memberi idea kpd saya yg saya boleh buat tanpa menggunakan acuan. Jadi dengan menggunakan botol sos tomato, lahirlah roti jala yang besar sikit jaringnya...Ini dah masuk kategori pukat laut dalam krn besar tali & lubangnya.....Apa2 pun sekali letak licin, sekali letak licin...Terpaksa disorok sekejap utk ambil gambar. Apabila bancuhan dah habis, buat bancuhan kecemasan, ie tepek nyor (+ kelapa parut) & masak macam lempeng. Baru le cukup budak2 tu makan.

Roti jala

Bahan2nya:
Tepung gandum
Sedikit santan
Air
Serbuk kunyit
Sedikit garam

Cara2nya :
Campurkan bahan2 tadi & masukkan dalam blender. Blender bagi bancuhan sebati & bolehlah menjala.

Tepek nyor

Bahan2nya :
Tepung gandum
Air
Santan
Kelapa parut secukupnya
Sedikit garam

Cara2nya :
Campurkan semua bahan kecuali kelapa parut & blender bagi memastika bancuhan sebati. Kemudian barulah ditambah kelapa parut & masaklah seperti lempeng. Sedia utk dimakan.



Salam,

...20102010

No comments:

Post a Comment