Wednesday 10 November 2010

Snow Balls

Gambar pun ambil dari sini. TQ..tuan rumah

Kelmarin dok bincang ngan abang. Bila nak raya?, Nak masak apa? Abang ada kelas ke hari raya?...Raya insyaallah 16 November (Selasa)....Yang tak bestnyer abang ada kelas dari pagi sampai ke petang. Apa nak buat, ni la kalo duduk kat tempat org. Tapi tak pa, kami masih ramai kat rumah...5 orang. Insyaallah Azmi & keluarga, Ismail & keluarga & dengan harapan Najib & Emy juga akan datang beraya kat rumah kami. Biarlah abang raya kat kelas dia...Hehehe....Kami akan beraya beramai2. Wbpun abang akan ponteng 2 kelas kut....Satu kelas pagi utk sembahyang raya dan 1 lagi kelas petang utk beraya beramai2. Mana boleh tak raya. Sekali-sekala dua kali dua kala bolehlah memonteng....Lebih2...Tak boleh.

Bila sembang pasai raya ni...Teringin lak nak buat kuih raya. Melayan anak2 sambil ibu & ayang boleh tumpang 2 kaki.....Alasan mesti ada....Sewaktu meronda blog jumpa resepi ni....Nampak menarik, senang dan dah dekat2 nak winter ni baik saya siap2 buat snow balls. Saya ambil resepi dari
sini. Blog Bukan Sekadar Masakan, Jintan Manis. Saya copy & paste sj utk rujukan. Ini dia resepinya...


Bahan-bahan ( lebih kurang 40 biji )


140g tepung gandum
60g almond powder
100g mentega tanpa garam- pada suhu bilik
2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
sugar powder secukupnya

Cara2nya:

1. Masukkan mentega dalam mangkuk, pukul sehingga lembut.
2. Tambah gula dan garam, pukul lagi sampai keputihan.
3. Ayak tepung dan almond powder, masukkan ke dalam mangkuk mentega tadi. Gaul sebati.
4. Ambik secubit, bulatkan sebesar ibu jari. Atur atas plastik wrap, bungkus dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit
5. Panaskan oven sehingga 170C, atur bebola tadi di atas dulang beralas, bakar selama 20-23 minit. Sejukkan.
6. Masukkan bebola tadi dalam beg plastik bersama sugar powder. Kembungkan dan tutup mulut beg. Kocak supaya gula bersalut pada cookies.

No comments:

Post a Comment