Thursday, 11 November 2010

KEK PUDING KARAMEL

Khutubkhanah (Resepi yang belum lagi dicuba)

Resepi dari
HaNa'S FamiLy.
RESEPI KEK PUDING KARAMEL (loyang 18cm)
Source: Kak.Yani my.resepi.com

Bahan-bahan
Karamel
-60g gula- penulis kurangkan 2sb je
-2 sudu besar air (penulis guna 1 sb)
Puding
-2 biji telur
-400ml susu cair@segar
-35g gula
-sedikit esen vanila
Kek span
-70g tepung gandum
-60g gula halus
-2 biji telur
-20g mentega- dicairkan
-20ml air - ditambah oleh penulis

Cara-cara
-Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.

-Sediakan karamel:
-Panaskan gula sehingga jadi warna perang.
-Kemudian tambah 2 sudu besar air. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
Sediakan puding:
-Campurkan semua bahan. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.Tapiskan ke dalam loyang karamel tadi.
-Sediakan kek span: Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula (30g) sehingga kembang.
-Pukul pula telur kuning dengan separuh gula(30g) lagi sehingga jadi bentuk krim.
-Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
-Ayak tepung ke dalam adunan telur. Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
-Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
-Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut pilihan masing2.
-Tuangkan adunan kek tadi secara berselang seli ke dalam loyang puding tadi. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
-Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
-Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

No comments:

Post a Comment