Sunday, 14 November 2010

KEK PISANG MARBLE COKLAT

Saya ambil resepi ni kat sini...Copy & paste je. Terima kasih Hana. Perlu minta kebenaran utk gambar, so saya tak copy le gambar. Kalo nak tgk gambarnyer yg menawan gi kat sini.

Bahan-bahan :

-150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
-180g tpg gandum- penulis campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
-180g gula halus - penulis kurangkan 150g je
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu besar susu segar- yg nih penulis tambah
1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes

Cara-cara:

-Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.

-Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak ikut suka.

-Bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.

No comments:

Post a Comment